I wish I was a Superman , I believe I can fly , and I Love My not exist Superwoman So Much .
! ATTENTION !
all the pics in my blog are 100% taken by me , unless stated otherwise and some songs in this blog is my cover.
This is my photoblog and my diary blog , all tears , joy and happiness will posts here and my photography things too . AWESOME!

Zarith Nadhira Binti Mohamad Zikri @ Rara Zikry



"Ada Hikmah disebalik Kejadian"

Diriwayatkan Imam Muslim dan Imam Bukhari dari Abu Hurairah ra bahwa Nabi SAW bersabda: 

"Tidak satu musibah pun yang menimpa diri seorang Muslim, baik berupa kesusahan dan penderitaan, kesedihan dan kedukaan, maupun penyakit. Bahkan sepotong duri yang mencocok anggotanya, kecuali dihapuskan Allah itu sebahagian dari kesalahan-kesalahannya."



Assalamualaikum, hari ni Amin nak share pasal Rara Zikry atau Zarith Nadhira Binti Mohamad Zikri (Rara Zikry). Mungkin ramai dah tau kisah dia. Cantik dan sempurna ciptaan Allah ni. Tapi dalam waktu yang singkat disebabkan serangan asma, hidup Rara terus bertukar 360 darjah. Siapa dapat sangka kuasa Allah bila menghendakkan sesuatu terjadi? Bila tiba saat itu, kita tak dapat berbuat apa. Tentu ada rahmatnya. Percaya dan yakinlah.

Sebelum dia kena koma,
              
                   On that date, 19th March 2010, Lanie, Rara and kawan-kawan yang lain plan nak spend time together. Alaaaa, biasala hujung minggu. Ada yang pergi camping, ada yang pergi shopping, ada yang pergi clubbing, but they choose to go for cycling. Diorang pergi kat area Mahkamah Shah Alam . Diorang pon enjoy cycling kat situ. Out of sudden masa tengah have fun, Rara terduduk and sesak nafas. Yes, diorang sedia maklum tahu yang Rara ada asthma, dan mungkin ni asthma attack yang normal. Rara minta hantar dia pergi hospital terus sambil tahan sesak nafas tu. Masa kelam kabut tu, Lanie suruh kawan dia ambil kereta while Lanie tanya Rara nak dia buat CPR tak memandangkan Lanie tahu how to do it. Tapi Rara cakap tak payah and terus ulang minta hantar dia kat hospital. Masa dalam kereta Lanie sempat cakap-cakap lagi dengan Rara but then, Rara diam and mulut dia dah berbuih-buih. Sampai je hospital, doktor cakap dia dah koma. Lanie cakap doktor tu rasa masa dalam kereta dah kena dah. Imagine how will you handle the situation? Your BFF yang gelak sama-sama masa pagi tadi, now dah koma and the only thing you can do is stare at the weak body 

                 Ada sikit lagi cerita yang buat aku bertambah sebak. Masa Lanie pergi melawat Rara kat hospital, Rara masih koma. Masa Lanie nak balik, ada nurse nak tukarkan baju Rara. So Lanie nak geraklah balik rumah. Mungkin tak kena cara atau nurse bodoh bahlol bingai (bak kata Lanie) ni pergi tukar baju dengan kasarnya, Lanie nampak air mata Rara jatuh masa Lanie jalan balik. Lanie pon sedih tapi just jalan balik je lah. Kau nampak tak betapa hibanya situasi tu? Kawan kau yang koma tu keluarkan air mata masa kau berjalan pulang nak tinggalkan dia kat hospital tu, exactly waktu nurse salinkan baju dia. Bertambah kecewa, esoknya kau dapat tahu siku Rara retak! Rupanya! Dah kau nak syak siapa lagi kalau bukan si nurse yang buat kerja macam bebal tu? Siapa tak marah dan sedih?






Dah setahun lebih Rara jatuh sakit sejak 19 Mac 2010. Banyak yang dah keluarga dia lakukan. Besar dugaan buat mereka. Ustaz pernah kata, kita diduga tanda Allah sayangkan kita. Syukurlah, tentu Allah sayangkan dia. Ya Allah Engkau berilah mereka ketabahan dan sembuhkanlah penyakit yang Rara hadapi.





"Sebagai masyarakat disekeliling, mungkin tak banyak yang kita boleh lakukan. Tapi kita masih boleh berdoa, agar Rara kembali pulih, diringankan kesakitan yang dihadapi, semoga Allah menguatkan semangat keluarga Rara menghadapi ujian ini, dan tentunya mendoakan agar menjadi muslimin yang lebih baik lepas ni. Apa yang terjadi ni sebenarnya merupakan ingatan untuk kita semua. Ya Allah sesungguhnya engkau lebih mengetahui"

I was on my Facebook around 12pm yesterday. Then I saw one link from Morning Rocket page. I just clicked it and read the headline :


"Contribution for Rara Zikry's medical expenses"

Dan sebagai sesama muslim apa kata kita hulurkan sedikit sumbangan buat Rara dan keluarga bagi membantu perbelanjaan perubatan Rara yang bukan sedikit jumlahnya. Kalau ada kemampuan lebih mungkin boleh sumbangkan lebih.



Sumbangan boleh dibuat ke akaun ibu Rara:

Maybank
Account Holder Name: Zarina Binti Amir
Account Number: 112183147486
SWIFT CODE MBBEMYKL
*Please contact Zarina Amir (Nadhira’s mother) @ 012-3603509 or email zarinazikry@gmail.com for further infos. 

Perkembangan Rara Zikry!



So the moral of the story, Janganlah judge orang tu dari kesilapan atau keburukan yang telah dia buat, dan Nak tolong orang biarlah ikhlas janganlah lihat/fikir keburukan yang telah dia lakukan kerana Setiap Manusia Tidak Lari Daripada Kesilapan

"Marilah doa agar dia cepat sembuh dan kembali normal agar dia dapat menjalani hidup yang Baru"

** tiba-tiba teringat Juliana Ramos, tunang pada Chris Medina (American Idol)

*thanks read & take a notes if have to!

6 comments:

  1. mcm penah baca kat blog laen.. copy paste without credit is wrong la adik!

    ReplyDelete
  2. OH YEKE? at least dapat share bende ni kt public, supaya dapat spread to others, takkan nak duduk bawah tempurung je, Lol. i already ask the owner to copy lorh looterr :p

    ReplyDelete
  3. Okey laa tu da dapat permission bukan buat benda jenayah pon... ~

    ReplyDelete
  4. Salam dear, thank you for the lovely post but minta delete gambar our baby Rara ya. Kami sekeluarga are trying so hard to get rid of all Rara's photos online. Alhamdulillah sebilangan besar blogger dah memberikan kerjasama. Minta kerjasama adik juga ya :) Thank you so much on behalf of Rara's family. Al-Fatihah buat Zarith Nadhira Binti Mohd Zikri.

    ReplyDelete
  5. hello medi, we know u`re rara`s cousin, just a justice for this blog owner, could you please ask marina juki to delete rara`s photo from her fb & twitter too. could you please ask mimi to delete the video of rara too. and could you please ask irqin to delete that photo from fb too.

    one more,any hadis saying selepas seseorang itu mati, amalan ketika hidup masih dihisab. as far as i knew, after we died, semua urusan dunia dah habis, and the pictures, adalah apa arwah buat ketika hidup.

    gambar artis lain, penyanyi, tak pula orang sorokkan bila dah meninggal.

    ReplyDelete